Meddelare: Jonas Hellbom  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Ängom

Vi var ute till havs och fiskade några stycken. Blev vi så stormdrivna på en holme. Tändstickorna hade blivit våta av regnet, och nödvändigt skulle vi ha upp eld. Då tillgrep vi ett sätt, som vi hört de gamla tala om. Vi hade med en lina, som var gjord av svinhår (linor av svinhår hava förr varit mycket använda i Medelpad. De skulle vara mycket starka och motståndskraftiga mot röta. De svin, som på den tiden funnos i provinsen, voro mycket mindre än de nutida. De hade ganska långt och tätvuxet hår och blevo sällan synnerligen feta.). Den lade vi ett par varv runt en "fet" (kådig) furustubbe och drog den fram och åter. Det dröjde ej länge innan stubben började glöda och vi fick eld. På detta sätt åstadkommen eld kallades av de gamla "gniell".

Ur Hammarstedtska arkivet. Element. Eld.